Апликација Лако Нови СадЛокални омбудсман Града Новог Сада је у сарадњи са Pyramid ing doo израдио апликацију Лако НС.

Апликација је намењена особама које имају тешкоће у кретању, дакле слепим, слабовидим особама, затим особама које користе помагала при кретању, али може бити од помоћи и мајкама са бебама у колицима.

У протеклих неколико година израђена је мапа приступачности саобраћајница у Граду Новом Саду особама са инвалидитетом, која обухвата шири центар Града. Мапа се налази на сајту Локалног омбудсмана, али та мапа није у интерактивном облику. Мапа тренутно не обухвата цео Град Нови Сад, али је у плану њено проширење до комплетне покривености Града.

На захтев грађана на основу наведене мапе израђена је апликација под називом Лако НС, која је доступна за бесплатно преузимање на платформама Google play и Apple store, оптимизована је за рад на свим типовима мобилних и таблет уређаја.

Да би апликација правилно функционисала потребно је да се корисник налази у зони која је покривена мапом и да гласовном функцијом или укуцавањем унесе адресу до које жели да стигне. Апликација подржава рад у offline режиму, те је могуће коришћење и без интернет конекције.

 Како је и речено, планира се ускоро проширење покривености територије Града мапом.

Апликација је бесплатна за преузимање и коришћење, не захтева се регистрација корисника и током коришћења не врши прикупљање било којих информација о кориснику или његовом кретању.

 

https://www.youtube.com/watch?v=L_pOS8yKdY8&t=1s

https://www.rtv.rs/sr_ci/vojvodina/novi-sad/aplikacija-lako-novi-sad-namenjena-slepim-i-slabovidim-osobama_1311034.html

https://www.dnevnik.rs/novi-sad/lako-ns-aplikacija-namenena-osobama-s-teskocama-u-kretanu-01-02-2022

https://www.mojnovisad.com/vesti/lako-novi-sad-aplikacija-koja-pomaze-osobama-sa-teskocama-u-kretanju-id45118.html

https://nsuzivo.rs/istaknuto/nova-aplikacija-za-novosadane-lako-ns-a-namenjena-je-osobama-s-teskocama-u-kretanju

https://www.021.rs/story/Novi-Sad/Vesti/296685/Lokalni-ombudsman-Novosadjanima-na-raspolaganju-nova-aplikacija-za-lakse-kretanje-kroz-grad.html

https://luftika.rs/aplikacija-slepi-slabovidi-novi-sad/

https://www.youtube.com/watch?v=Vs6_eDmh3k4