ЕУ ИНТЕГРАЦИЈЕ И ПИТАЊЕ НАЦИОНАЛНИХ МАЊИНА У СРБИЈИ

Дана 22. фебруара 2017. године одржан је округли сто који је организовао Центар за регионализам уз подршку Hanns Seidel Fondacije на тему ЕУ интеграције и питање националних мањина у Републици Србији, у оквиру испуњавања услова које морају испунити државе које претендују на чланство у Европској унији.

Циљ округлог стола је био да се сагледају све препреке и условљавања од стране суседних земаља као и новине које процес европских интеграција доноси националним мањинама а све у циљу унапређења права националних мањина.

Округли сто ЕУ интеграције и питање национаних мањина је имао три панела: Права мањина у светлу ЕУ интеграција Србије-нормативни оквир и пракса, Поглед из суседства, Поглед из угла националних мањина као и посебну сесију Примери добре праксе и критеријуми ЕУ око заштите права националних мањина.

 

Састанку су поред организатора из Центра за регионализам присуствовали и директор канцеларије Hanns Seidel Fondacije за Србију, државни секретар у Министарству управе и локалне самоуправе, шефица преговарачког тима за приступање  Републике Србије ЕУ, директорица Канцеларије за људска и мањинска права, заменик Заштитика грађана Републике Србије за права националних мањина, представници Националних савета, амбасада као и многи други уважени професори, посланици и други.