ПРЕДАВАЊЕ МЕНДИ МЕНИНГ | Локални омбудсман

ПРЕДАВАЊЕ МЕНДИ МЕНИНГ

Менди Менинг је наставница из Сједињених Америчких Држава која предаје у школи коју похађају мигранти и избеглице. Такође је актуелни лауреат признања National teacher of the year коју јој је доделио председник државе због свакодневног утицаја на животе својих ученика, развијања и подржавања њиховог ентузијазма за учење, као пут на коме не виде препреке већ мостове.

Специјализована је за рад са ученицима мигрантима и избеглицама који се по први пут сусрећу са образовним системом у њеној земљи, а којима путем посебних метода рада које је развила помаже да превазиђу страхове и прилагоде се животу у новом окружењу.

Менди Менинг је у свом емотивном говору појаснила начин функционисања школе у којој предаје, као и успехе ученика који су завршили школовање. Такође је изразила велико задовољство начином на који је образовање миграната организовано у Србији, јер је омогућено наставницима да посећују мигранте у прихватним центрима, што није случај са Сједињеним Америчким Држвама где мигрантима који су смештени у прихватним центрима није омогућено да исте напусте (како је то случај у Србији) и где се чак деца одвајају од родитеља.

Предавању које је одржано у згради Жупаније у Сомбору присуствовали су и ученици сомборске гимназије на чија питања је Менди Менинг стрпљиво одговарала.