САСТАНАК ЧЛАНОВА ЕОИ | Локални омбудсман

САСТАНАК ЧЛАНОВА ЕОИ

Заштитница грађана Града Новог Сада присуствовала је састанку чланова Европског Омбудсман Института (EOI) који је одржан 04. новембра 2019. године у Инсбруку, Аустрија.

Састанак је свечано отворен од стране Председнице Скупштине регије Тирол, као и од стране Градоначелника Инсбрука.

На састанку су биле представљене активности појединих чланова удружења у сфери политичког деловања омбудсмана. Заменица председника удружења Нина Карпачова из Украјине је представила своје активности на побољшању услова заробљених руских војника од стране Украјинских снага, посебно једног војника ком је била потребна компликована операција у циљу превенције ампутације ноге, што је услед успешног посредовања представника ЕОИ омогућено.

Активна дискусија је била покренута око подршке од стране омбудсмана невладиним организацијама  приликом креирања јавних политика и лобирања, о чему је говорила проф. др Карла Ферстман, професор на Универзитету у Есексу и члан Стручног савета за Закон о невладиним организацијама при Савету Европе. Дебата је условљена недавним доношењем закона у Републици Русији којим је онемогућен рад већини невладиних организација из те земље.

Поред наведених, било је представљено још десетак врло значајних реферата за рад омбудсмана, а у оквиру активне дискусије размењена су искуства у раду омбудсмана из многих европских земаља, као што су Аустрија, Италија, Швајцарска, Немачка, Русија, Украјина, итд.

Састанак су водили проф. др Драган Милков, председник ЕОИ и професор на Правном факултету Универзитета у Новом Саду и др Џозеф Зигел, генерални секретар ЕОИ и заменик омбудсмана регије Тирол.